Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Στη Θεσσαλονίκη ο μεγαλύτερος... ελέφαντας του κόσμου


Θα έχει μέγεθος περίπου όσο μια τριώροφη οικοδομή, προβοσκίδα μήκους 4,5 μέτρων, ενώ στην κοιλιά του δεν θα βρίσκεται η τροφή του, αλλά οι... επισκέπτες του. Όσοι δηλαδή βρεθούν στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον επόμενο μήνα και θελήσουν να δουν από κοντά τον μεγαλύτερο ελέφαντα του κόσμου. Μόνο που ο συγκεκριμένος δεν είναι από σάρκα και οστά αλλά φτιαγμένος από σίδηρο, πολυεστέρα και άλλα υλικά.

Το γιγάντιο γλυπτό, που θα στηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου έξω από την ΔΕΘ προσκαλεί με πρωτότυπο τρόπο τους επισκέπτες της να «ζήσουν» τα εκθέματα και τις εκδηλώσεις της. Η επιλογή του έγινε καθώς ο ελέφαντας είναι ταυτισμένος με την Ινδία που είναι και η τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ. Το τεράστιο γλυπτό αποτελείται από 8 κομμάτια, τα οποία θα συναρμολογηθούν στη Θεσσαλονίκη με τη βοήθεια γερανών και θα είναι επισκέψιμο από το κοινό, καθώς διαθέτει δύο εσωτερικές σκάλες 18 σκαλοπατιών και μπαλκόνια σε δύο επίπεδα, ένα στο άνοιγμα της κοιλιάς του και ένα στην ράχη του.

Μικρότεροι, αλλά εξίσου εντυπωσιακοί είναι και οι πέντε ελέφαντες - σε φυσικό μέγεθος - που τοποθετήθηκαν σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας, της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης. Έχουν ύψος 2,50 μ. μήκος 4,90 και πλάτος 2 μ., ενώ είναι φτιαγμένοι από σίδηρο και πολυεστέρα.

Κατασκευάστηκαν κατά παραγγελία της Helexpo στο καρναβαλικό εργαστήρι του Δήμου Πατρέων και δημιουργοί τους είναι ο Βασίλης Λιακόπουλος και ο Πέτρος Βρυώνης, στελέχη του εργαστηρίου. Ο ζωγράφος των ελεφάντων είναι ο εικαστικός Άγγελος Χατζηαράπογλου (tziara).

Κάθε ένας από τους πέντε ελέφαντες είναι μοναδικός και στη διάρκεια της ΔΕΘ θα δημοπρατηθούν σε συλλέκτες, ώστε μέρος των εσόδων να διατεθούν από τη HELEXPO σε κοινωφελείς σκοπούς.

Ο γιγάντιος ελέφαντας θα τοποθετηθεί στην είσοδο της ΔΕΘ την Παρασκευή 4η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνει η επίσημη παρουσίασή του.

Πηγή: Καθημερινή

Την φωτογραφία την δανειστήκαμε από την Ρεσπέντζα

Δεν υπάρχουν σχόλια: