Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Νεπάλ: Ξεπερνούν τους 2.400 οι νεκροί από τον σεισμό



 Τους 2.400 ξεπερνούν σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί από τον σφοδρό σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε το Σάββατο το Νεπάλ, προκαλώντας βιβλική καταστροφή. Την ίδια στιγμή, ισχυροί μετασεισμοί συγκλονίζουν και σήμερα τη χώρα και την πρωτεύουσα Κατμαντού, με τον μεγαλύτερο από αυτούς να φτάνει σε μέγεθος τα 6,7 Ρίχτερ.

Ο ισχυρός μετασεισμός έγινε αισθητός έως το όρος Έβερεστ, προκαλώντας νέες χιονοστιβάδες σύμφωνα με τους ορειβάτες που βρίσκονται στο σημείο.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Νεπάλ, ο σεισμός των 7,9 βαθμών είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 2.152 ανθρώπων και τον τραυματισμό 4.629 ανθρώπων στο Νεπάλ.





Στην Ινδία, οι αρχές κάνουν λόγο για 57 νεκρούς, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ. Στο Θιβέτ τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες αρωγής και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της καταστροφής και τις ανάγκες των κατοίκων.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

«Έχουμε αναπτύξει όλες μας τις δυνάμεις και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Κάμαλ Σινγκ Μπαμ.

«Έχουμε στείλει ελικόπτερα στις πληγείσες περιοχές και πραγματοποιούμε έρευνες στα ερείπια των κτηρίων αναζητώντας τυχόν επιζώντες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα στο Έβερεστ είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των επιζώντων από τη χιονοστιβάδα που προκάλεσε ο σεισμός:

«Έτρεξα και ο όγκος του χιονιού, που έμοιαζε με ένα τεράστιο λευκό κτήριο 50 ορόφων, με καταπλάκωσε. Προσπάθησα να σηκωθώ και με παρέσυρε ξανά» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βιολόγος Τζορτζ Φούλσαμ από τη Σιγκαπούρη.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο Έβερεστ.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες, εκ των οποίων οι 400 αλλοδαποί, βρίσκονταν στον καταυλισμό βάσης ή είχαν ήδη ξεκινήσει την αναρρίχησή τους όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, που κατήρτισε έναν κατάλογο των υπηκόων ξένων χωρών που βρίσκονταν στο Νεπάλ και στο όρος Έβερεστ όταν σημειώθηκε ο σεισμός και βασίζεται στα στοιχεία που έδωσαν ορισμένες κυβερνήσεις ξένων κρατών, δύο Έλληνες υπήκοοι είναι καλά στην υγεία τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο
Ναυτεμπορική   

Δεν υπάρχουν σχόλια: